30 de zile doar cu sucuri

Interviu cu Bogdan

Despre Bogdan

Acum o lună, în data de 14 februarie, Bogdan (30 de ani) a luat decizia să înceapă o provocare: de a bea doar sucuri de fructe și legume timp de 30 de zile. Pe atunci avea 90 de kg, se chinuia să slăbească, trecuse prin perioade emoționale intense și parcă nu își mai găsea locul. Dar după o luna, ceva s-a schimbat. Iată ce ne povestește el despre experiența pe care a avut-o:

Din ce motiv te-ai apucat de cură?

B: În ultimii ani mi-am tot propus să slăbesc și mai ales să adopt un stil de viață sănătos. Am mai reușit să slăbesc în multe rânduri, dar nu am reușit niciodată să-mi mențin stilul de a-mi face cumpărăturile și de a-mi alege mâncarea pe care le aveam în procesul de slăbire. Deci pot spune că am înțeles unde am greșit mereu.

După ce am văzut mai multe documentare despre “dieta” (nu pot spune că e o dietă așa cum este înțeles acest termen în societate pentru că nu are reguli stricte. Singura regulă e să renunți la mâncarea solidă și să îți pui legumele și fructele în storcator. Nu ai putea altfel să consumi cantitățile mari de legume de care ai nevoie, dar despre asta o sa vorbesc mai tarziu) cu sucuri, am citit zeci de articole si am fost mereu motivat sa incerc o detoxifiere de durata a organismului. Iar asta mi s-a parut varianta cea mai viabila dupa ce am studiat subiectul saptamani la rand.

Cum a decurs procesul: lista de cumpărături, pregătirea sucurilor, durata?

B: La inceput a fost foarte anevoios si prin inceput ma refer la primele macar 15 zile din 30. Pentru ca nu pot spune ca am curatat foarte multe legume in viata mea. Fiind mai comod, alegeam mereu varianta cea mai usoara. Insa acum nu am avut de ales. Lista de cumparaturi era destul de simpla: cam la 2,3 zile, mergeam in Supermarket si imi luam toate legumele expuse pe raft, din fiecare o cantitate aleasa asa, ‘ochiometric’, nu am fost foarte strict, singurul meu criteriu era urmatorul “nu lua cantitati prea mari sa nu se strice; mai bine cumperi mai putin si mai des”. Si asa am invatat ce e ala apio, ce e kale, ridichi negre si multe alte legume de a caror existenta eram complet strain. Iar apoi, fructe: 2, maxim 3 feluri. Mentionez ca, tot ‘ochiometric’, am folosit in aceasta perioada, aproximativ 70% legume si 30% fructe, unele sucuri, mai ales cele de seara, continand foarte putin spre deloc fructe. Iar apoi imi lasam intuitia sa aleaga pentru mine. In principal dupa culori. Obisnuiam sa imi fac la inceput 2,3 feluri de suc pe zi. Unul era cu siguranta verde si continea, spre exemplu: apio, frunze de spanac, salata verde, valeriana, broccoli, cam tot ce gaseam verde in “lada” cu legume. Urmatorul era mai colorat, cu morcov, telina, pastarnac, portocala s.a.m.d.

Pentru ca ultimul sa fie “cireasa de pe tort”. Pe acesta mi-l faceam pentru dimineata si puneam putin suc (ananas, morcovi, cat de simplu) in blender peste avocado sau banana si seminte sau prafuri de tot felul (canepa, chia, polen, spirulina, goji am folosit cel mai des). Acesta era mereu cel mai gustos suc, era masa mea cu care trisam, asa consideram (poate doar sa ma cred bad boy, colegii de la munca spunandu-mi mereu ca sunt “fetita”, ca nu mananc cu ei sarmale, mamaliga sau toate mesele de care nu eram deloc strain inainte :)) ). Dar era doar gustarea care continea mai mult fruct, mai dulce si o consumama de fiecare data dimineata, in cel mai bun moment din zi cand iti poti face o ‘pofta’ si asta a fost doar 10 zile, intre zilele 14 si 24 daca bine imi amintesc, in rest nu am folosit blenderul pentru ca am vrut sa incep si sa termin cu cat mai multe legume si doar cu suc, fara pulpa sau fibre din seminte.
In ceea ce priveste durata as face o medie de 2 ore pe zi chiar daca uneori dura 3 ore iar spre sfarsit, cand as fi putut sa curat legume intr-o bucatarie cu stele Michelin, atat de mult m-am obisnuit, dura sa imi curat si storc legume pentru 2 litri de suc, dupa care urma partea cea mai putin placuta, spalatul ustensilelor, undeva la 40 de minute.

Care au fost cele mai dificile momente din cele 30 de zile?

B: Cu siguranta cea mai dificila perioada a fost undeva intre ziua 4 si ziua 9. Primele zile nu au fost atat de grele pentru ca, asa cum am spus mai sus, am fost mereu deschis sa incerc cure care sa ma ajute sa renunt la asa-zisul “gust” si sa mananc pentru a supravietui, nu sa traiesc pentru mancare. Si asa am incercat 3 zile sa mananc doar struguri pentru detoxifiere, am incercat o zi pe saptamana sa nu mananc sau sa postesc intermitent, sa nu mananc timp de 16 ore consecutive din zi. Dar dupa primele 3 zile, corpul meu a facut prima lui revolutie (si nu singura) din aceste 30 de zile.

A fost si prima sambata. Si a fost urat. Eram la un curs 9-18 care a fost sambata si duminica si a fost primul weekend fara mancare. Curs unde am consumat foarte multa energie atat mentala cat si fizica. Dar corpul meu nu a apelat la traditionala greva de avertisment sau greva japoneza, cand iti pui o banderola alba sa mentionezi ca esti nemultumit. NU! El a trecut la cea mai grava si agresiva forma de revolta. Si s-a revoltat prin dureri groaznice de cap, nemultumiri, ganduri dintre cele mai negre, tristete generalizata, lipsa de entuziasm, lipsa de vlaga, dureri de stomac. Efectiv puteam sa spun fara sa exagerez ca ma doare tot corpul, inclusiv mintea.

Dar am invatat, din experientele anterioare, ca niciun lucru care iti aduce satisfactii si bucurii, nu vine fara sa isi ceara plata lui. Si avand in vedere ca satisfactiile posibile unei cure de durata in care de detoxifici si slabesti sunt imense, stiam ca si pretul este pe masura si m-am convins ca asta e plata anilor aceia in care am mancat ca imi era pofta (in principal emotionala dar eu nu stiam asta pe atunci), indiferent de ora si indiferent de aliment. Nu ai cum sa mananci prost si fara nicio analiza a propriului corp atatia ani si corpul sa nu se revolte cand incepe sa elimine.

Care au fost cele mai ușoare?

B: Sa fiu sincer, ma asteptam ca toate cele 30 de zile sa fie atat de grele, cum au fost cele mentionate mai sus, insa nu a fost deloc asa. In afara acestor zile si a unei alte perioade, intre zilele 17 si 22, cand, la fel, nu intelegeam de ce fac asta si imi cautam tot felul de scuze ca sa renunt, a fost destul de usor. Asta pentru ca toata energia pe care corpul meu o consuma ca sa digere toate prostiile, s-a redirectionat cumva in picioare si in minte. Am fost mult mai odihnit, nerabdator sa fac tot felul de chestii si mult mai entuziast in toate celalalte zile.

Ce stari / emoții te-au “încercat” cel mai puternic în această perioadă?

B: Fara sa citesc in prealabil intrebarile tale, am raspuns cumva mai sus. In zilele alea urate, nu doar ca imi era greu fizic si imi era si foame, dar starea principala a fost de tristete insa au compensat zilele bune cand aveam foarte multa energie, eram vesel, glumet, ma gandeam inca de la munca la fructele si legumele pe care urmeaza sa le mai incerc. Consideram ca fac un lucru destul de maret, destul de greu, si asta nu putea decat sa ma faca mandru si sa imi ia atentia la toate lucrurile sau obiceiurile bune la care am renuntat in trecut din comoditate.

Ai vrut să renunți? Dacă da, de ce?

B: Cred ca, desi cele mai grele zile au fost la inceput, undeva intre 4 si 9 cum am specificat deja, singurul moment in care am vrut sa renunt a fost in a doua perioada grea, 17 – 22. La inceput voiam sa tin cura asta si gaseam tot felul de informatii, review-uri positive, documentare care ma motivau extrem de mult sa ma apuc. Consider ca atunci cand vrei sa faci ceva, cumva te convingi si toate informatiile pe care le gasesti vin cumva sa iti afirme ceva ce deja stii. Pana si oamenii pe care ii intrebi, si pe ei cumva ii “gasesti”, nu intrebi un prieten care cumva stii ca ar veni sa te contrazica. Stii asta pentru ca il cunosti si ii stii principiile. Ce am vrut sa spun in introducerea asta lunga si alambicata 🙂 este ca si atunci cand vrei sa renunti la ceva ce consideri greu, cauti informatiile in asa fel incat sa te convinga sa renunti. SI cumva fix atunci am gasit si articole pe net, nu prea multe ce-i drept, care cumva blamau cura asta cu sucuri. Nu cred ca am fost tare departe sa renunt dar m-am gandit fix la ce spuneam mai sus si cumva am inteles ca mi-am cautat singur informatiile astea negative. E ca si atunci cand te cheama un prieten sa iesi in oras. Daca tu nu vrei cu adevarat sa iesi din casa o sa ii spui ca ploua, ca e frig, ca nu ai bani de taxi, ca nu sunt alineate astrele si Mercur e retrograd ( sper ca bine am scris :)) ), doar ca sa nu iesi din casa. Intelegand asta, am continuat. Si cred ca a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o vreodata.

Ce schimbări importante s-au produs în viața ta?

B: Multi ani din viata am incercat sa fiu un “people pleaser”, poate din dorinta de a fi acceptat, poate din dorinta de a-i face pe altii fericiti si mi-a fost foarte greu sa invat sa spun “NU”, mi-au luat ani de zile. La fel si la alimentatie, nu stiam sa ma refuz. Ma premiam mereu. Am facut o perioada Crossfit, o alta perioada alergari si cum vedeam un rezultat cum aveam tendinta sa ma premiez cu o bere, cu un burger, o pizza sau niste branza, cu aproape orice in afara de dulciuri (cu prea putine exceptii).

Eram propriul meu catel. Faceam ceva bine, imi dadeam repede un os sa dau din coada, sa stiu ca am facut ceva bine. Si cred ca aici am avut cel mai mult de invatat. Cred ca am invatat, macar intr-o anumita masura, sa spun nu multor pofte. Am mai invatat sa le studiez si sa le analizez. De ce imi trebuie cartofi prajiti ? De ce imi trebuie pizza cu 4 tipuri de branza si minim 2 beri dupa ? Oare nu cumva am o lipsa emotionala, si cartofii, pizza, berea, sunt primul si cel mai usor raspuns ? Abia ce am incheiat cura si sunt convins ca la intrebarea asta o sa iti pot raspunde cu mult mai multe detalii in viitorul apropiat.

Cum erai înainte de cură? Cum ești acum?

B: Inainte de cura incepeam sa fiu destul de bine. In ultimele 2 luni am inceput sa lucrez mult la alimentatia mea, sa inlocuiesc multe pofte cu hrisca sau fasole, cu legume sau seminte. Insa daca nu iau la calcul perioada din decembrie pana azi, eram fix ca un sac de cartofi :)) . Greu, mare si imobil. Rotund si static. Daca ar fi sa exagerez as spune ca oboseam si cand practicam “over thinking”. Suflam greu si cand ma legam la bocanci. Avusesem si o perioada foarte grea pe plan emotional, nu-mi gaseam locul, vocatia, atentia de care aveam nevoie si m-am refugiat in vicii si mancare.

La polul opus sunt acum, cu zile bune si mai putin bune, dar la modul general sunt mult mai optimist, ma bucur de lucruri mult mai marunte decat inainte, incerc sa ies mai mult din casa, sa povestesc mai mult cu oamenii, lucru care ma bucura. Ajunsesem sa nu mai am deloc rabdare sa vorbesc, nici macar cu prietenii. Ma plictiseam de la aproape orice si o faceam cu usurinta cu care Daniela Crudu isi umfla buzele. Din fericire acum cred ca sunt foarte departe de unde eram in toamna.

Ce alte activități ai avut cât ai tinuț cura?

B: Fiind perioada de iarna, am prins cel putin 10 zile in care a fost foarte frig, iar de la alimentatie, renuntand la mancare, imi era si mai frig, surplusul de grasime era din ce in ce mai mic si simteam frigul din ce in ce mai tare iar din cauza asta am iesit cu greu din casa dar tot m-am mobilizat sa merg de 7-8 ori la alergat si cursul de care vorbeam mai sus care mi-a ocupat in weekend.

Dar daca ar fi sa precizez care a fost activitatea extra de care m-am bucurat cel mai mult a fost ca am incercat cumva sa ma apropiu de Divinitate si de Dumnezeu in perioada asta, chiar si cu vizite scurte la biserica. Tindem foarte mult sa imbratisam tot ce e nou si modern, suntem foarte “cool” daca ne autoproclamam “atei” si injuram toti preotii, tot ce era candva sfant si de buna credinta acum e luat in deradere. Nu aprob deloc ce se intampla in biserica ca institutie ( cacofoniile cu biserica sunt in general acceptate, sau asa imi place sa cred ca sa ma scot :)) ) In schimb, perioada aceasta m-a ajutat sa inteleg ca imi doresc cu adevarat intoarcerea la traditii, la sat, la batranii nostri si sfaturile lor. Asta numesc eu ‘tot ce e sfant’.

Ce rețete / combinații ți-au plăcut cel mai mult?

B: Desi o sa raspund cel mai scurt aici, cred ca e cea mai grea intrebare. Sunt foarte multe legume si fructe care, in anumite combinatii, sunt absolut fantastice. Cred totusi ca cea care mi-a ramas in minte si azi, e o combinatie facuta in blender cu 2 buc fructul pasiunii, avocado, seminte de canepa, chia, si suc de morcovi si ananas peste. Mie insa mi-au placut si combinatiile verzi cu multe legume si frunze iar la sfarsit foarte putina para.

Ai recomanda și altora cura? De ce?

B: Dupa ce am enumerat o gramada de beneficii pe care le-am simtit pe propria-mi piele e destul de clar ca as recomanda cura. Insa nu as incerca sa conving pe nimeni. Am incercat sa fac asta cu un prieten cu probleme cu greutatea insa dupa o zi a renuntat. Cred insa ca voiam sa ma conving pe mine de beneficii, spunandu-i-le in mod repetat lui. Iar, fara sa incerc sa descurajez pe nimeni, nu o sa poata nimeni sa tina cura macar 30 de zile daca nu se convinge singur de beneficii, daca nu o face pentru a incerca un stil de viata mai sanatos ci se gandeste doar la slabit sau beneficiile pe termen scurt.

Ce sfaturi ai pentru ei?

B: Mi-e cel mai simplu sa raspund la intrebarea asta. Daca eu, un comod care alege mereu varianta cea mai usoara, am reusit sa curat si sa storg leguma zilnic pret de 2,3 ore, oricine poate sa faca asta :)). Ii trebuie doar motivatia corecta si pura, sa vina si sa o faca pentru el, nu sa incapa in nu stiu ce blugi slim fit 🙂

Concluzii

După o lună, Bogdan, a reușit să îți schimbe starea de spirit, să își țină în frâu poftele emoționale, să slăbească 9 kg, să prețuiască mai mult mâncarea, să fie mai activ și să aibă mai multă poftă de viață.

Ce zici, încerci și tu provocarea? 😀