Post negru cu apă și Shankha Prakshalana

senzații, trăiri, experiențe

De ce post negru cu apă?

Am mai ținut acum un an post negru cu apă  timp de 7 zile și nu a fost tocmai plăcut: multe dureri de cap, amețeli, mă simțeam slăbită și irascibilă. Dar pentru că mi-am propus să fac un set de analize și după cele 2 luni de sucuri, mi s-a părut cea mai bună alegere pentru a mi se echilibra substanțele din corp (în ideea în care mai demult mâncasem într-o săptămână doar banane, iar după analize, îmi ieșise o glicemie foarte ridicată).

Așa că iată cum a fost experiența:

Ziua 57

Prima zi cu apă

M-am trezit dis de dimineață, am lucrat puțin și am plecat spre Yoga la Salină, am fost la o sesiune foto, și apoi la lucru. Bătea vântul destul de tare și mi-a fost frig.

După lucru am mers acasă, m-am apucat de editat poze, video-uri și la un moment dat am simțit că nu mai am energie. Am făcut duș și am adormit pe la vreo 11.

Per total am avut energie, a fost o zi plină, cu activități diverse.

Ziua 58

A doua zi cu apă

M-am trezit tot de dimineață, cam fără chef, mi-am făcut rutina zilnică și am plecat spre lucru. Am lucrat mai mult astăzi și pe la 4 începusem să simt o stare de oboseală, fără chef, am devenit puțin irascibilă și îmi era sete încontinuu.

După lucru, am trecut prin stări și discuții emoționale puternice, care m-au secat și mai mult, iar la un moment dat am simțit că nu mai pot gândi limpede. Am ajuns acasă, am făcut duș și am adormit.

A fost o zi intensă din punct de vedere relațional și emoțional care au făcut să se intensifice starea fără vlagă.

Ziua 59

A treia zi cu apă

DIn nou o dimineață în care mi-a fost greu să mă trezesc, pe care am început-o cu treburi casnice urmate de lucru. Din nou simt o stare de slăbiciune, dar sunt ok, mai ales că afară e cald și soare.

După lucru am fost la o ședință foto ls Frescobar, unde am fost înconjurată de miresmele fructelor și legumelor, fiind aproape de pragul de a ceda, dar am continuat să îmi beau apa. A urmat o altă ședință foto, după care am ajuns acasa. Am început să îmi pregătesc bagajele pentru Onești și ritualul pentru cura de mâine.

Pe la 9 seara am mers la fotbal cu colegii. Am stat inițial pe margine să fac poze și să filmez, dar apoi am intrat pe teren. A fost amuzant, am jucat puțin, dar îmi era destul de dificil să alerg și oboseam repede.

Acasă mi-am terminat bagajele, am făcut baie și am adormit pe la 1, destul de slăbită și obosită, abia așteptând ziua de mâine.

Ziua 60

Metoda Shankha Prakshalana

Pe la 8 fără am plecat spre clinică să îmi fac analizele generale, după cele 2 luni de sucuri, iar când am ajuns acasa am început să pregătesc toate cele necesare pentru metoda Shankha Prakshalana, și anume: apa cu sare și etapele de execuție.

Shankha Prakshalana este o metodă tradiţională ayurvedică, de purificare a colonului pe care o găsiți detaliată AICI.

Cum nu am mai consumat sare de atâta timp, primele 3 pahare de apă călduță cu sare mi s-au părut absolut delicioase. Pe la al 5 lea a început să mi se facă greață, iar după al 6 lea am vomitat instant. Am revenit să continui mișcările, am stat și în poziția lumânării, iar după am fost la baie.

Am continuat până la al 10 lea pahar, când tot ce eliminam era un lichid limpede, după care m-am pus în pat.

 

Prima masă

După Shankha Prakshalana

După vreo 40 de minute de liniște, m-am ridicat să merg iar la baie. Când m-am ridicat am amețit și am simțit o durere de cap imensă. M-am întorsc în pat pentru încă vreo 15 minute, iar apoi mi-am încălzit mâncarea (pe care o pregătisem se aseară).

Rețeta: 2 căni de orez integral, 3/4 căni de linte roșie, 1/2 lg de turmeric, 1/2 lg semințe de chimen, sare de himalaya, la care se adaugă 1 lg de unt ghee per porție.

A fost absolut delicios, atât gustul cât și faptul că a fost prima masă caldă după 2 luni. Am savurat 2 boluri și am stat liniștită în pat vreo 2 ore, după care am pus ultimele lucruri în bagaj, am făcut un duș și am plecat spre Onești.

Cina la bunici

Vineri am dormit până târziu, iar pe la 12 am mai mâncat un bol cu orez și unt ghee. Am plecat spre țară, la bunici, la aer curat și miros de primăvară,

Spre după-amiază mi-am făcut o gustare cu mere rase călite, fulgi de quinoa și scorțișoară.

Am plecat să explorez grădina și împrejurimile și am găsit spanac proaspăt și pătrunjel verde, numai bune pentru o cină delicioasă.

Rețeta: 1 mână de spanac opărit în apă cu sare și cartofi dulci la cuptor, presărați cu sare și pătrunjel (adăugat spre final)

Prânzul

Ziua de sâmbătă a început dis de dimineață, am hrănit puișorii de curcă, am luat micul dejun (mere cu fulgi de quinoa) și am lucrat puțin.

Pentru masă de prânz mi-am pregătit o supă cremă delicioasă pe care am savurat-o pe prispa din fața casei.

Rețeta: 2 morcovi mari, 2 păstârnaci, 1/2 rădăcină de țelină, 2 cepe roșii mici, 2 cepe albe mici, 3 cartofi, 1 dovlecel. După ce au fiert, am blendat totul cu puțină sare și ulei de măsline.

Activități prin grădină, am făcut focul în sobă, am editat poze, am postat un articol pe blog, spre seara mi-am făcut orez cu spanac, am mai terminat din taskuri, am făcut baie și am avut parte de un somn liniștit.

Cât am slăbit în timpul postului negru?

Așa cum arată și graficul, pe parcusul celor 4 zile, greutatea a mai scăzut cu încă un kilogram.

Concluzii

Postul negru a fost destul de intens, dar lejer, și poate trebuia limitat numărul de activități. După Shankha Prakshalana am rămas cu o respirație mult mai fresh, cu un ten luminos, cu o digestie ușoară și fără nicio stare de balonare.

Urmează articolul final cu ce au însemnat cele 60 de zile de cură, care în mod plăcut au coincis cu postul Paștelui.